Vilken marksten ska jag välja?

Ska du anlägga garageuppfart, stenlägga en gång eller uteplats i trädgården men vet inte vilken marksten du ska välja? Lugn, vi guidar dig!      

Går du och funderar på vilken marksten som passar till ditt hus? När du ska välja marksten så är det vissa saker som är bra att tänka på, det finns ju nämligen en hel del faktorer som spelar in i valet av stenar. Marksten har blivit väldigt populärt och vi ser fina stenläggningar intill de flesta nybyggda hus idag och trenden är här för att stanna. Kanske är marksten en favorit hos många just för att det är lättskött och man slipper underhåll om anläggningen är välgjord.

Vilken tjocklek ska jag ha på stenarna?

Är det en garageuppfart som ska anläggas så behöver stenarna vara tjockare än om det är en uteplats eller gång. Har du för tunna stenar på garageuppfarten så är risken att de går sönder av bilens tyngd.

Här finns några tumregler:

Garageuppfart: Minst 50 mm i tjocklek.
Uteplats och gångar: 40 mm i tjocklek.

Färg och form?

Vad vill du skapa för känsla med din stenläggning? Ska det vara strikt och slätt, livfullt med former eller kanske en kombination? Har du en stor trädgård med ett stort hus passar lite större stenar bättre. Har du ett enfärgat hus så kan du med fördel välja en sten som skiftar i färg för att skapa dynamik och liv i trädgården. Har du istället ett detaljrikt hus i färg så välj en slät sten som inte skiftar i färgen för att skapa en balans.

Kombinera marksten och gräsmatta

Kom ihåg gräset! Att enbart ha marksten eller sten i trädgården och att slopa gräsmattan helt kan skapa en hård och kal känsla, därför är det en god idé att ha båda delar. Det gröna och mjuka gräset ger fina kontraster mot de hårda stenarna och tvärt om. Tillsammans skapar de en fin harmoni. Använd varierande stenar och plattsättningar på olika ställen i trädgården för att skapa en lekfullare känsla som på bilden nedanför.

 

Två exempel på marksten som skapar liv i trädgården:

Ett exempel på marksten som ger en livfull känsla är Bender Troja. Ett stort plus med denna sten är att den är vändbar och har en slät och en skifferpräglad yta så att du kan välja vilken sida du vill ha uppåt. Stenen finns även  i flera färger och här hittar du de olika varianterna.

Bender Troja Gråmix

Bender Troja Gråmix

Stenen Bender Ocala Antik multisize skapar en lekfull känsla med dess olika storlekar, samtidigt som du får du en stilren känsla av de släta ytorna.

Ocala antik grå

Ocala antik grå

 

 

Ett exempel på marksten som ger ett rent och enhetligt intryck:

Stenen Benders Slät Fasad är en diskret och en slät sten. Dess enkelheten hjälper till att lyfta fram andra material, omgivningar och grönska i trädgården och stenen passar för dig som vill ha en stilren och enhetlig känsla.

Benders Slat fasad grå

Benders Slat fasad grå

 

Här hittar du till alla våra olika markstenar från Benders