Tvättstugan – från bortglömd och gömd till snygg och smart

En bra planering för tvättstugan gör stor skillnad för funktionaliteten och trivseln. Genom att använda de ofta få kvadratmetrarna på bästa sätt kan du få in både smart förvaring och nödvändiga arbetsytor.

I många familjer är tvättstugan en välbesökt plats. Hur trevligt det är att vistas där beror ofta på hur den är utformad. Här kommer fem tips som kan vara bra att tänka på när du ska planera en smart tvättstuga.

1. Lista funktionerna

Tänk igenom vilka moment som behövs i din tvättstuga. Tvättmaskin, torktumlare och vattenho är de mest självklara bitarna liksom förvaring av smutstvätt. Men om det finns utrymme för fler funktioner är det bra att redan i planeringsstadiet försöka se över vilka klädvårds- och förvaringsbehov som finns. Genom att lista vad som bör få plats blir det lättare att optimera ytorna. Exempelvis kan en lite rymligare tvättstuga vara perfekt för förvaring av lakan och handdukar. Utrymme för strykning samt några hyllor eller skåp för smidig och barnsäker förvaring av tvättmedel och liknande bör också planeras in. 

2. Planera för logistiken

När du är klar över vilka funktioner du vill få in är nästa steg att tänka på logistiken i de olika momenten. Att förvara smutstvätten på ett lätthanterligt sätt är en fördel och om möjligt är det bra att kunna sortera upp den efter olika tvättråd för att förenkla själva tvättmomentet. Det är också en fördel att ha plats att vika och sortera tvätten i tvättstugan vilket underlättas väsentligt av en bra bänkyta. Fundera gärna över flödet i arbetsgången när du planerar så att det finns en logik i placeringen av de olika delarna. Om du har en groventré i tvättstugan kan det vara bra att se över hur du skiljer smutsiga skor och ytterkläder från den rena tvätten som ska hanteras där. 

Tvättstuga

Gör det lättarbetat. Genom att placera maskinerna ovanpå skåp slipper du böja dig så långt ner.

3. Undvik damm med stängd förvaring

All hantering av tvätt, såväl smutsig som ren, medför en hel del damm. Det är därför klokt att planera för stängd förvaring. Skjutdörrar sparar mycket plats och döljer effektivt det mesta. Så förutom att du slipper dammet blir tvättstugan dessutom stilren ger ett ordningsamt intryck. 

4. Våga vara kreativ

De flesta tvättstugorna historiskt sett varit mer praktiska än estetiskt tilltalande. Valet av material har främst handlat om att vara tåliga och funktionella. Det estetiska fokuset har snarare hamnat på kök och badrum men på sistone har tvättstugorna också börjat få lite mer välförtjänt omtanke. På Instagram och Pinterest finns massor med inspiration att hitta, både för smarta och snygga tvättstugor. Ibland kan det räcka med att byta form på kaklet eller våga färgsätta med en kreativ våtrumstapet. 

5. Tvättstugan – ett våtrum

Rent tekniskt räknas en tvättstuga som våtrum. Det betyder att samma regler för byggnation ska gälla för tvättstugan som för badrummet. Fuktspärr och material avsedda för att tåla fuktiga miljöer ska användas. Dessa material är också smarta ur en annan aspekt – de är lätta att rengöra. En brunn ska finnas i golvet, så att en eventuell översvämning inte orsakar skada på andra delar av huset. Givetvis ska golvet ha ett fall mot golvbrunnen. Dessutom ska elen dras enligt våtrumsregler, och ventilationen behöver vara mycket god.

Är du intresserad av att bygga nytt och vill veta mer om Mellby Hus? Kontakta oss så berättar vi mer om hur du kan få ett riktigt hus precis som du vill ha det, till bästa pris.

PlaneraPlaneringtvättstuga