Lena och Johnny valde att bygga nytt

När pensionärsparet från Järpås letade nytt boende hittade de inget befintligt hus som kändes rätt, de flesta hus var i renoveringsbehov eller så var planlösningen inte som de önskade. De ville även ha en bostad att kunna bli äldre i och då föll det på ett enplanshus från Mellby Hus.

Ett hus att kunna bli äldre i

I våras flyttade pensionärsparet Lena 66 år och Johnny 72 år från sin gård till sitt nybyggda MellbyHus i Järpås 2 mil utanför Lidköping. I oktober 2019 satte de spaden i jorden och i maj 2020 var huset inflyttningsklart. Både Lena och Johnny har under byggets gång varit delaktiga. Nu har de bott i sitt nya hem i ett halvår och tanken är att de ska kunna bo i huset så länge som möjligt och utan bekymmer.

Vi har ställt några frågor till dem om deras husbygge!

Ett par framför sitt nya Mellbyhus.

Lena och Johnny Lidberg framför sitt nybyggda MellbyHus.

Hur kom ni fram till att ni skulle bygga ett nytt hus?

Vår yngste son skulle ta över och flytta in på vår gård i Uvered och då behövde vi hitta något nytt. Vi tittade på många hus som var till salu härikring och även i stan (Lidköping) men det var alltid något som behövde renoveras eller fixas. Då föddes tanken att istället bygga nytt och äldste sonen som har grävfirma tyckte att vi skulle bygga i egen regi.

Varför valde ni Mellby Hus?

Vi valde Mellby Hus för att vi kunde komma ner i pris gentemot nyckelfärdiga hus och det var heller inga andra hus som passade oss. Vi ville kunna bestämma hur planlösningen skulle se ut och det gick det hos er. Hos andra husleverantörer så var det redan färdiga planlösningar att välja mellan och vi ville kunna göra justeringar så att det passade oss. Vi var först osäkra på om vi ville ha ett 1-planshus eller 1,5-planshus, men bestämde oss för ett 1-planshus eftersom det är bekvämt att ha allt på ett plan. Vi hittade en planlösning som vi gillade, förlängde den och ändrade placering på fönster så som vi önskade och fick det som vi ville ha det.

Hur har byggprocessen fungerat?

Den har fungerat bra. Vi köpte huset stomrest, sedan har vi färdigställt med hjälp av lokala hantverkare som vi kände sedan tidigare. Det är vi mycket nöjda med. Även kontakten med Mellby Hus har fungerat bra och med Emma säljaren som hjälpte oss med vårt hus. Emma har också besökt oss då huset var stomrest.

Det är ju inte alla i er ålder som ger sig in i ett nytt husbygge, vad har ni mött för reaktioner?

Det har bara varit positivt och vi har mött glada miner. Man möts av mycket positivt när man vill bygga nytt här i Järpås och eftersom det är en liten ort så är alla glada att det blir fler hus och boende så att orten fortsätter leva.

Vad är det bästa med ert nybyggda hus?

Att det är bekvämt så att vi kan bo här utan bekymmer och att det är billigt att värma upp. Tanken är ju att vi ska bo här så länge som det går och då har vi anpassat huset därefter. Sedan är platsen vi har huset på väldigt bra. Det är skönt att ha grannar nära när man blir äldre, det känns tryggt!

 

Är du också intresserad av att bygga nytt hus? Här hittar du ett liknande exempel på enplanshus.

Ett rött enplanshus.

På den tidigare tomma tomten står nu Lena och Johnnys nya bostad.

 

Fasaden på baksidan på ett rött enplanshus.

Fasaden på baksidan av huset.

 

Ett grått kök.

När du bygger med Mellby Hus är du fri att välja vilken köksleverantör du vill och är inte låst till en. Lena och Johnny valde detta gråa kök från Vedum Kök.

 

Från huvudentrén ser man direkt ut mot baksidan genom de stora fönstren i vardagsrummet.

 

Tre stora fönster som vetter ut mot en skog.

De stora fönstren från golv till tak bjuder in naturen in till vardagsrummet.

 

Bild på en planlösning för enplanshus.

Planlösningen för Lena och Johnnys MellbyHus.

 

Är du intresserad att bygga ett liknande hus som Lena och Johnny? Referera till numret 17132 så vet våra säljare vilket hus du menar.

Vill du hellre rita ditt alldeles egna hus? Här kommer du till vårt ritverktyg iArchitect.