Planera trädgård vid nybyggnation – att tänka på

En bra planering för din nya tomt redan från början kan spara både tid och pengar. Men var börjar man och vad är viktigt att tänka på när man ska planera trädgård?

Nytt hus på tom tomt ser en del som den stora chansen att få skapa en drömträdgård. För andra är uppgiften att planera trädgård mer utmanande än underhållande. Oavsett hur du ser på det så kan du kan vår planeringsguide vara en liten hjälp på vägen.

Planera trädgård från start

Redan när du ska placera huset på tomten bör du tänka på din blivande trädgård. Hur är väderstrecken? Hur rör sig solen över tomten och var kommer det att finnas skugga? Titta även på tomtens förutsättningar, är det till exempel åkermark eller skogsmark? Du kan även prata med eventuella grannar och se vad som växer bra hos dem. Det ger en ledtråd om vad som kan trivas även i din trädgård. Våga även tänka brett och låt dig inspireras av parker och andra kreativa miljöer. Även om dina resurser och ytor är begränsade kan du hitta idéer och små detaljer som kan lyfta även en mindre utemiljö. Att samla ihop bilder, urklipp och annan inspiration i en moodboard är ett bra sätt att samla idéerna och få en helhetssyn över det man gillar. 

En trädgård för fotboll eller grillfest?

Fundera på vad din trädgård ska användas till. Vilka aktiviteter ska den rymma och hur ska ytorna fördelas? Har du gröna fingrar kan en del för odling och plantering stå högt på priolistan. Ofta vill man ha en samlad plats för lek och spel och en plats för mat och umgänge. Uteplatser planeras ofta utifrån husets olika entréer, men ibland kan det vara ett alternativ att anlägga en uteplats mitt i trädgården. Kanske finns den sköna kvällssolen i ett hörn av tomten som ligger en bit från huset? Lägg lite tid på att besöka den blivande trädgården under olika tidpunkter på dagen och se var sol, skugga och lä kommer att finnas.

Sköta om eller självskötande?

Även om många tycker om välskötta prunkande trädgårdar, är det långt ifrån alla som är lika förtjusta i trädgårdsskötsel. När du anlägger en trädgård från start kan det därför vara bra att beakta hur mycket tid du själv kan och vill lägga på trädgården. Då har du chansen att planera trädgårdens olika delar och välja växter utifrån hur mycket tid du vill ägna dig åt att ägna dig åt den. Reser du till exempel bort stora delar av sommaren kan det vara klokt att plantera lite tåligare växter som inte behöver lika mycket omsorg under sommarmånaderna. Fina marktäckare kan vara ett bra val för den som gillar rabatter men som inte kan eller vill lägga så mycket tid på dem.  

Skissa och känn efter

Gör en ritning där du skissar in de olika saker som du önskar i din trädgård. Glöm inte att planera in eventuell belysning – en upplyst rabatt kan göra stor skillnad för trädgården en mörk höstkväll. Prova att flytta runt delarna på olika sätt. När skissen känns rätt kan du gå ut i trädgården och markera de olika platserna. Då blir det lättare att känna av de olika ytorna, om uteplatsens storlek blir bra eller att trädgårdsgången hamnar på rätt plats i förhållande till de andra delarna. Sätt pinnar där du tänkt dig träd. Titta och känn efter. När du landat i en plan som känns bra är det dags att skrida till verket. Våra råd för de praktiska bitarna hittar du i vår guide till att anlägga trädgård.

PlaneringTomtTrädgård