Bygga 1 plan, 1,5 plan eller 2 plan?

Planerar ni att bygga nytt och funderar på vilket hus som passar ert behov bäst? Här förklarar vi de olika plantyperna och dess egenskaper.

1-plan

Ett 1-planshus passar utmärkt för er som vill ha ett bekvämt och lättillgängligt boende med alla rum och funktioner samlade på ett plan. Ett enplanshus kräver mer byggyta än ett hus i tvåplan så därför behövs en lite större tomt, dock slipper du placering av trappa vilket sparar en hel del utrymme inne. En annan fördel med enplan är att det inte skuggar tomten så mycket och därmed går att njuta av solen på fler ställen i trädgården.

Ett rött enplanshus.

1,5-plan

Ett 1,5-planshus är ett hus med två våningar fast där det övre planet har sänkt väggliv. Därmed får du inte full takhöjd på hela ovanvåningen. Däremot blir boytan större i förhållande till byggytan och tomten behöver inte vara lika stor som för enplan. Jämfört med 2-planshus så blir ljusinsläppet på andra våning lite sämre för 1,5-plan med tanke på att det är mindre fasadytor för fönster här. Men oftast så placeras sovrummen på övervåningen och där har man inte lika stort behov av ljus så det brukar inte bli till någon nackdel. Ljusinsläppet går annars att få till bra med en takkupa och takfönster.

Ett rött 1,5-planshus.

2-plan

Ett 2-planshus har två våningar med full takhöjd på båda planen. Boytan blir dubbelt så stor som byggytan, därför passar tvåplanshus extra bra för er som har en liten tomt.  Ett tvåplanshus har mer yta för fönster på ovanvåningen än ett 1,5-plan och därmed kan ni få en ljusare övervåning. En betydande fördel med tvåplanshus är kanske främst att det blir mer privat på andra våning dit besökare inte vanligtvis tar sig.

Ett rött tvåplanshus.

 

Här kan du rita ditt 1-plan, 1-5-plan eller 2-planshus och se pris direkt!

1 5-planshus1-planshus2-planshushusvilla