Häck, staket eller mur – vad passar runt din tomt?

Att bygga ett nytt hus innebär en mängd olika val. När du sedan är klar med ut- och insida kommer trädgård och framsida. Många vill få en avgränsad trädgård, gärna med insynsskydd, iallafall på vissa ställen.

Ska du bygga ett nytt hus? Eller kanske bara förnya din trädgård? Avgränsningen gör stor skillnad för hur din tomt upplevs. Att skapa uterum som en förlängning av din bostad har du inte bara nytta av sommartid. Med trädgårdsbelysning får du även en vacker utsikt under vinterkvällarna. Vad passar dig bäst – häck, staket eller mur?

Vilken lösning på tomtavgränsing som passar dig bäst handlar dels om tycke och smak men du bör även fundera över resultatet du vill ha av din avgränsning. Ska det bara vara en markering för var din tomt slutar eller vill du ha insynsskydd? Vissa lösningar kräver även bygglov. Vi går igenom de vanligaste lösningarna.

Häck

En häck behöver du aldrig bygglov för att plantera, och den får bli så hög som du vill. Självklart finns det som alltid undantag exempelvis om du bor vid en vägkorsning kan trafikenheten kräva att det finns en sikttriangel i korsningen. Kontrollera med din kommun vad som gäller för din tomt. Det finns en mängd häckar, vissa med fullt insynsskydd, andra lite lägre eller glesare, vissa gröna året runt, andra endast gröna på sommaren. Vi ger dig här några förslag på de mest populära häcktyperna.

Thuja – En av de mest populära häckväxterna då den snabbt ger insynsskydd. Välj mellan de vanligaste Thuja Brabant (växer snabbt och yvigt, bra om du vill formklippa) och Thuja Smaragd (behöver inte klippas och växer som en kon). Thujan är grön året runt vilket skapar ett bra insynskydd hela tiden. Thuja Brabant kan bli upp till 6-8 meter hög. Den behöver klippas en gång per säsong.

Thuja Brabent. Foto: Thujor.se

Thuja Smaragd. Foto: Thujor.se

Avenbok – Perfekt för både stora och små trädgårdar och skapar bra insynsskydd. Ska inte klippas på höjden förrän precis innan den nått önskad höjd. Bladen på avenboken ändrar färg till gråbrun under hösten innan de faller av på vintern. Denna häckger alltså inte samma insynsskydd vintertid. Avenboken är en väldigt lätt häck att plantera och sköta. Den anpassar sig lätt och tål hård beskärning. Avenboken kan bli hela 25 meter hög för den som vill.

Avenbok. Foto: Thujor.se

Lagerhägg – Den grönaste av alla häckar! Många trädgårdsdesigners väljer ofta denna häck då den har så gröna stora blad som håller året runt. På våren kommer nya skott i härlig orangebrun. Lagerhäggen blommar också med fina vita blommar. Det finns många olika sorters lagerhägg, så kika på de olika egenskaperna för respektive lagerhägg för att välja den som passar er bäst.

Lagerhägg. Foto: Thujor.se

Hos Thujor.se kan du hitta ett stort utbud av häckar. Där kan du enkelt beställa direkt eller få hjälp med offert. Det smarta är att de även hjälper till att plantera och lämnar garanti på din häck.

Staket, plank och mur

Många kommuner har tagit fram en policy för staket, plank och murar. Policyn är ett vägledande dokument som används vid bedömning om bygglov krävs eller inte. Fråga byggnadsnämnden i din kommun om det som ska byggas kräver bygglov.

Staket

Ett staket kräver normalt sett inte bygglov. Men då gäller det att staketet ska vara genomsiktligt. Det måste bestå av minst 50% luft och får inte vara högre än 1,1 m för att de flesta kommuner ska bedöma det som ett staket. Kontrollera vad din kommun har för policy. Staket passar när man vill skapa en avgränsning men vill behålla utsikten eller inte behöver insynsskyddet. Det finns många olika varianter av staket och man kan få såväl en modern känsla som en mer klassisk.

Plank

Ett plank är en mer tät konstruktion än staket och ger därför mer insynsskydd. Ett plank kan användas för att skapa en rumskänsla och ge en fin solvägg längst ut på tomten. Ett plank fångar vinden och kan ge lä åt din trädgård men tänk även på att det blir utsatt i hård vind.

Mur

En mur är också en väldigt snygg avgränsare runt en tomt. Dock är det bygglov som krävs för att anlägga en mur. En mur kräver en del markarbete för att få stabilitet och för att den ska hålla sig rak och fin under många år. Du kan bygga en hög mur av exempelvis gabioner som fylls med sten. Det finns många markstens-produkter för murar som exempelvis. Benders Labyrint Antik Maxi.

Benders Labyrint Antik Maxi

Läs mer på Boverket vad som gäller kring bygglov för staket/plank/mur.

Lycka till!